Gå til innhold

Pingvinhotellet årets nordnorske bygg 2016

Pingvinhotellet på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø er kåret til årets bygg i Nord-Norge 2016. Det skjedde under den nordnorske bygg- og anleggsmessen i Tromsø lørdag 11. juni. I finalen konkurrerte det 17. etasjer høye pasienthotellet med tilbygg Sametinget, utført av Altaentreprenøren Harald Nilsen Entreprenørforretning AS, og Rabothytta utført av MBA Entreprenør AS i Mo i Rana. Konkurransen omfatter utførte prosjekter i de tre siste årene. Pasienthotellet ved er Tromsøs nye landemerke. Det 17 etasjes høye bygget rager 52 meter til værs og er, foruten å være Tromsøs høyeste bygg, også Norges største pasienthotell med 243 hotellrom for polikliniske pasienter/heldøgns-pasienter. Anlegget har også egen restaurant med 200 sitteplasser og møterom med plass til 80 personer. Bygningen har et bruttoareal på 11 855 kvadratmeter.

Juryens begrunnelse:

Bygget er Norges største pasienthotell.
Bygget er et flott signalbygg som både entreprenør, byggherre og brukerne  kan være stolte over. Consto har vært totalentreprenør og prosjektet har vært gjennomført med to samspillsfaser. Første fase varte en periode på to måneder med involvering av arkitekt, tekniske rådgiver og bruker for å optimalisere byggets utforming. Den neste fasen var detaljprosjekteringen og byggefasen. Entreprenøren har hatt fokus på HMS som har resultert i 0 ulykker og det har vært et felles mål at Consto ikke skulle benytte seg av UNN sine sykehustjenester. Strenge energikrav har vært fulgt med fokus på bygningstekniske løsninger. Bygget er et passivhus med energiklasse A.  Det juryen har latt seg spesielt imponere over er Consto sin evne og vilje til samarbeid i prosjektet, herunder bidra til gode løsninger. Entreprenøren har vært proaktiv og innovativ. Byggherren har uttalt  at entreprenøren raskt fikk avstemt hva som var viktig for  byggherren som sluttbruker. Fornøyde kunder er det bransjen lever for. Juryen fremhever her at byggherren har uttalt at «Prosjektadministrasjonen til Consto hadde meget dyktige og dedikerte personer, samt rigget prosjektet på en god måte. Vi oppfatter at vi gjorde hverandre gode».  Et byggeprosjekt hvor både byggherre og entreprenør er fornøyd er slik juryen ser det det en suksess til etterfølgelse. 

Passivhus – automatisert fra topp til bunn – Det som har vært spesielt og har vært en utfordring er de strenge energikravene på 110kwh/kvm/år, forteller prosjektsjef Jens Solvang. – Gjennom energiovervåkning, enkel ressurskontroll og gode byggtekniske løsninger leverer hotellet energiregnskap alle partene i byggeprosessen er svært fornøyd med. Hotellet er blitt et passivhus som bruker svært lite energi på oppvarming samtidig som ansatte og gjester kan nyte et godt inneklima fremholder Solvang.

Hotellet er automatisert fra topp til bunn. Hvert av de 243 gjesterommene justerer sin egen varme, lys og luft. Energilekkasjen er redusert til et minimum. – Pingvinhotellet i Tromsø er sannsynligvis det mest nettilkoblede og automatiserte hotellet i verden, sier Fredrik Lundh, VP Buildings Business & Field Services i Schneider Electric.

Godt samspill i planleggings- og gjennomføringsfasen
Det er NESO som står bak konkurransen og juryen består av organisasjonens styre. I sin begrunnelse la fremhevet juryen bl.a det gode og tette samspillet mellom byggherre og prosjektorganisasjon, samt gode løsninger og bygningsmessig kvalitet i utførelse. Prosjektet hadde sammen med byggherren høy fokus på HMS i gjennomføringsfasen. – Gjennom mange år har vi jobbet systematisk med HMS. Det er ikke bare flaks. Det ligger en god systematikk i bunn, samtidig har vi jobbet tett med byggherren og deres HMS-tjeneste på sykehuset. De har vært med oss på vernerunder, og vi har lært av hverandre. Det var også et punkt vi hadde med oss i en samspillfase. Vi samspilte rundt helse miljø og sikkerhet og laget felles planverk. Det har vært et av kriteriene på at det har gått så bra, sier Jens Solvang.

UNN ville ha et hotell ikke et sykehusbygg
– Målsettingen var at vi skulle bygge et hotell og ikke et sykehusbygg. Det skulle ikke være noe pasientpreg, men et stilrent hotell med en effektiv og god logistikk i bygget. To elementer som kombinert med solide, gode materialer har gjort at bygget fremstår som elegant, sier en fornøyd prosjektsjef Jens Solvang i Consto. Arkitekt for pasienthotellet er Louis Lunde i Multiconsult, BC Arkitektur.

Stolt prosjektsjef og fornøyd prisutdeler. Constos Jens Solvang fikk blomster og plakett av NESOs adm. direktør Ruben Jensen.

  • Publisert: 13. juni 2016
  • Kategorier: Nyheter